Przeskocz do treści Przeskocz do menu

Wrześniowy „Mój Ogródek” – od 21.08 w sprzedaży! Kup, przeczytaj, poleć innym działkowcom i ogrodnikom!

W wydaniu wrześniowym „Mojego Ogródka” znajdziecie wiele praktycznych porad ogrodniczych i inspiracji. Aby nie przeoczyć ważnych, terminowych zadań, warto już teraz sięgnąć po nowy numer. Nadszedł czas na pomyślenie o upiększeniu wiosennej działki. Większość roślin cebulowych sadzimy jesienią, więc dobrze byłoby poznać wśród nich nowości. 

Warto postawić tej jesieni m.in. na rośliny drobnocebulowe, doskonale zaprezentują się w dużych grupach pod krzewami, drzewami lub na trawniku. Wszystko co należy o nich wiedzieć, aby w pełni rozwinęły swą urodę znajdziecie w temacie numeru „Wiosenne cebulowe nowości”. Warto przeczytać.

W numerze czekają na Was ponadto:

  • Królowe rabat – Wśród bylin warto zwrócić uwagę na gatunki i odmiany o wyrazistym, spektakularnym wyglądzie, które swoją urodą i rozmiarami zwykle dominują letnie rabaty, sprawiając jednocześnie, że stają się one wyjątkowo efektowne i przyciągające wzrok. Bogactwo gatunkowe i odmianowe bylin pozwala tworzyć różnorodne założenia. Podpowiadamy, jak dobierać rośliny do aranżacji, aby osiągnąć jak najlepszy efekt. 
  • Modernizacja trawnika – Wrzesień to bardzo dobry czas na zakładanie nowego trawnika. Oprócz tworzenia nowej muraw, lub naprawy uszkodzonych jej fragmentów, możemy rozważyć również inne możliwości.  Wszystko na temat zakładania trawnika z siewu i z rolki znajdziecie w tym praktycznym artykule. 
  • Dynia na 8 sposobów – Dojrzałe dynie są spożywane jesienią i zimą po przechowaniu. Niektóre stanowią też dobry surowiec na mrożonki. Ze względu na różnorodność tekstury i smaku miąższu można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Z dyni można przygotować smaczne, proste dania obiadowe, desery, przekąski, a także przetwory na zimę. Proponujemy kilka pomysłów na różnorodne potrawy z dynią w roli głównej.
  • Przepis na superkapustne – Kapusta biała, czerwona, pekińska, brukselska i włoska, kalafior, brokuł, kalarepa i jarmuż to warzywa wymagające szczególnej troski, zwłaszcza gdy są uprawiane w ogrodzie przydomowym. Aby dobrze rosły i plonowały, trzeba zapewnić im dogodne warunki i prawidłową pielęgnację. Prezentujemy najważniejsze wskazówki pozwalające osiągnąć sukces w uprawie tych zdrowych warzyw.
  • Owocowa superżywność – Zdrowie, dobra kondycja i prawidłowa masa ciała w dużym stopniu są uwarunkowane urozmaiconą i właściwie skomponowaną dietą, która pozwala dostarczyć organizmowi niezbędne składniki gwarantujące sprawne funkcjonowanie. Sięganie w pierwszej kolejności po żywność nieprzetworzoną, bogatą w substancje biologicznie aktywne wzmacnia naszą odporność oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia groźnych schorzeń i chorób cywilizacyjnych. Decyzje dotyczące kompozycji jadłospisu przekładają się także na codzienne aspekty życia: nastrój, pamięć, kreatywność czy umiejętność radzenia sobie ze stresem. Dlatego w każdym jadłospisie powinny znaleźć się różne superowoce.
  • Grusze japońskie – Coraz częściej te pyszne gruszki trafiają na nasze półki sklepowe, co wpływa na wzrost zainteresowania tą grupą owoców. Na co trzeba zwrócić uwagę w ich uprawie? Jaką odmianę wybrać na działkę? Na te ważne pytania znajdziecie odpowiedzi w artykule. 
  • Współczesne ogrody cz. 4. Ogród prowansalski – Prowansja fascynowała od zawsze, nie tylko turystów. Tym regionem inspirowali się artyści, tacy jak Vincent van Gogh. Sielskość, niekończące się pola aromatycznej lawendy, gaje oliwne, winnice… Urok południa Francji to doznanie, którego chcemy doświadczać nie tylko w czasie wakacji, ale także na co dzień na naszej działce. Jak dobrze oddać charakter stylu prowansalskiego i jakie rośliny warto posadzić podpowiadamy w artykule.