Ocet – na cukier, cholesterol, odchudzanie i odtrucie
Tu jednak nie chodzi o ocet spożywczy, który nie ma żadnych wartości odżywczych, ale o naturalny produkt, jakim jest ocet winny, balsamiczny, jabłkowy czy ryżowy.
Ocet jest produktem uzyskiwanym podczas fermentacji surowców zawierających węglowodany. Cukry znajdujące się w owocach rozkładane są przez bakterie i drożdże do alkoholu, następnie ten rozkładany jest do kwasu octowego. Tak uzyskany produkt jest bogaty w witaminy i sole mineralne oraz inne dobroczynne właściwości.
Naturalne octy w zależności od rodzaju pomagają w:
- przypadku podwyższonego poziomu cukru we krwi oraz podwyższonego cholesterolu;
- dolegliwościach przewodu pokarmowego (np. gdy dokucza zgaga);
- oczyszczaniu organizm z toksyn;
- działają detoksykująco na wątrobę – zalecane są osobom chorym na cukrzycę;
- powiją trawienie i przyspieszają odchudzanie;
- osobom, które często skarżą się na zimne stopy i ręce, gdyż skutecznie pobudzają krążenie krwi w organizmie…
Szczegółowy opis dobroczynnych właściwości każdego z naturalnych octów znaleźć można w artykule „Zdrowe octy”, który ukaże się w lutowym „Moim Ogródku”.
Nowy – lutowy numer „Mojego Ogródka” dostępny na rynku już od 19 lutego!
ASB
Fot. Źródło „MO” 02/2018: Shutterstock.com