W wydaniu styczniowym „Mojego Ogródka” znajdziecie wiele inspiracji oraz praktycznych porad ogrodniczych. Aby nie przeoczyć istotnych zimowych zadań, warto nie tylko sięgnąć po nowy „Mój Ogródek”, ale i zajrzeć na nasz portalwww.mojogrodek.pl.
Jak nowy rok, to oczywiści nowe trendy ogrodowe. Temu zagadnieniu poświęciliśmy temat miesiąca. Warto zainteresować się teraz najnowszymi trendami dotyczącymi ogrodów i roślin. Będziemy mieli czas, podczas długich zimowych wieczorów, na przemyślenia związane z własnym ogródkiem bądź działką. Dobrze poczytać na ten temat, bo trendy idą wyraźnie w stronę natury, dowolności, wykorzystania ich do produkcji zdrowej żywności, a także dostosowywania się do zmieniającego się klimatu.
W numerze czekają na Was ponadto:
- Dbamy o ogród zimą – Zima to czas uśpienia roślinności, oczekiwania na wiosenny rozkwit. W słoneczne, cieplejsze dni, warto odwiedzać nasze działki i ogrody oraz zadbać o znajdujące się tam rośliny i inne urządzenia, które w tym czasie wymagają naszej szczególnej uwagi, ponieważ styczeń to najzimniejszy miesiąc w roku. Wyjaśniamy jakie prace są do wykonania i jak je prawidłowo przeprowadzić.
- Własne pory – Warto teraz zainteresować się warzywami, z których w stanie świeżym możemy długo korzystać. Należy do nich por, który może zimować w gruncie. Uprawa tego gatunku nie jest trudna. Pory z reguły rosną zdrowe i rzadko sprawiają problemy w uprawie amatorskiej. Wyjaśniamy jaką wybrać odmianę do uprawy na działce i jak uprawiać te warzywa, aby zebrać wysokie, zdrowe plony.
- Grzyby na topie – Tradycja przyrządzania grzybów w polskiej kuchni jest bardzo długa. Niektóre z nich są bardzo wartościowe i mogą z powodzeniem zagościć na naszych stołach jako danie główne. Grzyby cenione są głównie za walory smakowe i zapachowe, jednak posiadają one również duże wartości odżywcze. Obecnie zostały uznane za żywność funkcjonalną, która ma udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie. Są więc nie tylko doskonałą przyprawą, mogą być głównym składnikiem potraw. W artykule wskazujemy te najlepsze gatunki, które warto włączyć do naszej diety.
- Pachnące rośliny do ogrodu – Zapach oddziałuje zarówno na ciało, jak i psychikę człowieka. Potrafi wpływać na nasze samopoczucie, a także emocje. Warto więc wprowadzać do ogrodu pachnące gatunki roślin, które oprócz walorów odbieranych zmysłem wzroku, pomogą nam stworzyć unikalną atmosferę i będą stanowić o atrakcyjności i wyjątkowości tego miejsca.Podpowiadamy jakie gatunki i odmiany wybrać i jak je komponować, by cieszyć się ich cudownym zapachem.
- Parchoodporne jabłonie – Parch jabłoni to groźna choroba potrafiąca zniszczyć cały plon owoców. Odmiany na nią odporne unikają tego problemu. Prezentujemy przegląd idealnych odmian do działkowego sadu. Warto zdecydować się na co najmniej jedną z nich, ponieważ są doskonałe do uprawy metodami ekologicznymi.
- Egzotyczne owoce z ogródka – W ostatnich latach zima obchodzi się z nami łagodnie, mamy również możliwość pozyskania sadzonek kilku egzotycznych gatunków owocowych. Warto zainteresować się uprawą fig, bananów bądź cytrusów. Prezentujemy praktyczne wskazówki uprawowe tych gatunków, z nimi szansa na powodzenie uprawy jest duża.
- Ogrzewacze i piecyki ogrodowe – Na pewno z niecierpliwością wyglądamy pierwszego wieczora, który będziemy mogli spędzić na zewnątrz. Warto poznać sposoby ogrzewania ogrodowej przestrzeni. Metod jest kilka. Przygotujmy się i rozważmy zawczasu, jakie urządzenie dogrzewające będzie dla nas odpowiednie.