Przeskocz do treści Przeskocz do menu

Stanowisko OZ Lublin w sprawie projektu ustawy

Stanowisko

Okręgowego Zarządu Polskiego Związku Działkowców

w Lublinie

w sprawie przygotowanego przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju

projektu ustawy o ułatwieniach w przygotowaniu i realizacji inwestycji mieszkaniowych oraz inwestycji towarzyszących

Zamieszczony na stronie Rządowego Centrum Legislacji i poddany konsultacji społecznej projekt ustawy o ułatwieniach w przygotowaniu i realizacji inwestycji mieszkaniowych oraz inwestycji towarzyszących wywołał w lubelskim środowisku działkowym spore poruszenie oraz niepokój o dalsze niezakłócone funkcjonowanie rodzinnych ogrodów działkowych.

W założeniu specustawa mieszkaniowa ma ułatwić realizację inwestycji mieszkaniowych i uprościć procedurę.

Członkowie Okręgowego Zarządu PZD w Lublinie, ogrodowych organów statutowych oraz indywidualni użytkownicy działek w ogrodach obawiają się jednak, że ustawa przyjęta przez parlament w takim kształcie może w niekontrolowany sposób powodować likwidację ogrodów działkowych.

Szczytny cel ustawy tj. budowanie tanich mieszkań odbędzie się kosztem obywateli i doprowadzi do chaosu w przestrzeni miejskiej oraz umożliwi niekontrolowaną zabudowę. Autor projektu tworząc takie zapisy naruszył zasadę ochrony prawa własności. Właścicielom nieruchomości zostały odebrane wszystkie narzędzia sprzeciwu wobec interesu deweloperów.

W ocenie Okręgowego Zarządu PZD w Lublinie ułatwienie w przygotowaniu           i realizacji inwestycji mieszkaniowych w rzeczywistości będzie polegało na ułatwieniu deweloperom dostępu do tanich terenów.

Dzięki specustawie będzie można budować mieszkania także tam, gdzie dotąd nie przewidywano inwestycji mieszkaniowych - chodzi np. o grunty rolne, tereny poprzemysłowe, kolejowe. Uzasadniony jest więc niepokój środowiska działkowego o tereny na których zlokalizowane są rodzinne ogrody działkowe. Zamiana ogrodów w blokowiska od dawna było marzeniem branży deweloperskiej. Teraz marzenia inwestorów są bliskie spełnienia.

W okręgu lubelskim funkcjonuje 169 ROD na powierzchni 1.285,0298 ha. To łakomy kąsek.

W przypadku wejścia w życie opublikowanego projektu ustawy ogrody mogą zniknąć z polskiego krajobrazu. Zniszczona zostanie ponad 120-letnia tradycja ruchu ogrodnictwa działkowego w Polsce.

Zapisy ustawy zapewniają inwestorowi uprzywilejowaną pozycję na każdym etapie przygotowania i realizacji inwestycji. Nie dziwi więc fakt, że z przygotowanego przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju projektu ustawy zadowolona jest tylko branża deweloperska. Niepokój ustawą wyraża nie tylko Stowarzyszenie Ogrodowe Polski Związek Działkowców, sprzeciwia się wiele środowisk m.in urbaniści i aktywiści miejscy, ekolodzy, Kongres Ruchów Miejskich.

Pozwolenia na budowę wydawane wbrew planowi zagospodarowania, uproszczona procedura związana z pozwoleniem na wycinkę drzew, wydawanie decyzji przed pozwoleniem na budowę, nadanie natychmiastowej wykonalności decyzjom administracyjnym wydawanym  w związku z realizacją inwestycji mieszkaniowej oraz podważenie jej tylko w zakresie konkretnej części inwestycji albo konkretnej nieruchomości do działki to tylko niektóre radykalne zmiany w obecnie obowiązujących procedurach. Wejście w życie zapisów projektu ustawy wymusi dokonanie zmian m.in w Prawie Budowlanym oraz ustawie o ustroju rolnym.

Z całą odpowiedzialnością już dzisiaj możemy powiedzieć, że jest to złe                   i kontrowersyjne prawo.

W imieniu Okręgowego Zarządu Polskiego Związku Działkowców w Lublinie.

Sekretarz Okręgu PZD w Lublinie                             Prezes Okręgu PZD w Lublinie

/-/ Jerzy Bodzak                                                        /-/ Stanisław Chodak