Przeskocz do treści Przeskocz do menu

Rok na działce - Sierpień

Ogród w sierpniu jest piękny i kolorowy – to ciągle pełnia lata. Upały powoli ustępują, a poranki i wieczory stają się chłodne. Kwiaty ożywają swoimi barwami prezentując szeroki wachlarz odmian i kształtów.

Sierpień w ogrodzie jest przede wszystkim czasem zbiorów owoców i warzyw. Warzywa i owoce dojrzewają w pełni obiecując smakowe uczty. W ogrodzie warzywnym zbieramy dojrzałe pomidory, ogórki, cukinie, bakłażany, fasolkę szparagową oraz kabaczki; w sadzie soczyste brzoskwinie i słodkie maliny – to tylko niektóre z bogactwa, które ogrody sierpniowe oferują.

Grządki regularnie odchwaszczamy i podlewamy – ciągle jeszcze zdarzają się upały, a roślinom użytkowym mogą doskwierać susze. Puste grządki po warzywach warto przeznaczyć na wysianie nawozów zielonych.

W sierpniu trzeba także regularnie obserwować rośliny, czy nie posiadają znamion chorobowych albo szkodników. Części roślin porażone przez szkodniki lub choroby usuwamy, umieszczamy w workach na odpady zielone, aby się ich pozbyć, nie wrzucamy ich na kompost. W razie konieczności należy szybko zareagować odpowiednim preparatem.

Koniec sierpnia to także znakomity czas na zbiór ziół z naszego ogródka z przeznaczeniem do suszenia. Suszymy je wieszając w pęczkach w przewiewnym i suchym miejscu.

Nie należy zapominać o koszeniu trawnika latem. Trawę kosimy, ale już nie za nisko, aby nie przysychała. Jeżeli w końcówce lata jest bardzo sucho – kosimy nieco wyżej i obficie podlewamy. Kończymy nawożenie trawnika nawozami azotowymi. Dalsze nawożenie może przyczynić się do gorszego zimowania darni i w konsekwencji utrudnić jej regenerację na wiosnę.

W pierwszej połowie miesiąca przeprowadzamy ostanie cięcie żywopłotów formowanych i zielonych rzeźb.

Pora zacząć przygotowywać rośliny do okresu spoczynku oraz do kolejnego sezonu. Specjalnej troski wymagają truskawki, przycinamy drzewa wiśni i czereśni. W drugiej połowie miesiąca zaczynamy stosować nawozy jesienne, które pomogą roślinom przetrwać zimę i zwiększą ich odporność na mrozy.

Piotr Szypiło

Instruktor ds. ogrodniczych