Przeskocz do treści Przeskocz do menu

Nim rośliny "zgłodnieją"

Nawożenie zastosowane przed siewem lub sadzeniem jest dla wielu roślin niewystarczające - do wzrostu potrzebują składników pokarmowych dostępnych przez cały okres wegetacji.

Po intensywnym wiosennym wzroście, gdy rośliny wyczerpały częściowo glebę ze składników pokarmowych, należy uzupełnić brakujące związki mineralne. Zasilanie roślin w okresie wegetacji to inaczej nawożenie pogłówne. Jest stosowane dla warzyw o długim okresie wegetacji i dużych wymaganiach pokarmowych oraz dla roślin poplonowych.

Kiedy nawozić?

Zaczynamy w pierwszej dekadzie czerwca - kończymy w połowie lipca w zależności od wymagań konkretnego gatunku. Większość warzyw wymaga nawożenia pogłównego w 2–3 tygodnie po posadzeniu rozsady, gdy rośliny już się przyjmą. Ostatnią dawkę nawozu bezpiecznie jest podać na ok. 4 tygodnie przed planowanym zbiorem plonów.

Które rośliny wymagają zasilenia?

Letniego nawożenia potrzebują kapusty: brukselska, głowiasta czerwona, włoska, kalafior, brokuł. Oszczędne dawki (ze względu na możliwość kumulacji azotanów) aplikuje się pod jarmuż i kalarepę jesienną. Nawozi się korzeniowe do przechowywania: burak ćwikłowy, marchew, seler. Z cebulowych – por w czasie przyrostu na grubość.

Warzywa wieloletnie (tj. rabarbar, szparag, szczypiorek i siedmiolatka) nawozimy po zakończeniu zbiorów. Nie opóźniajmy jednak tego zabiegu, aby nie osłabić ich mrozoodporności (do połowy lipca).

 

 

Terminy letniego nawożenia niektórych warzyw

Lp.

Gatunek

Terminy zasilania

1.

Kapusta brukselska

I. 2-3 tyg. po posadzeniu rozsady

II. faza zawiązywania główek

2.

Kapusta głowiasta czerwona

iwłoska

I. 2-3 tyg. po posadzeniu rozsady

II. najpóźniej 4 tyg. przed zbiorem

3.

Kalafior, brokuł

I. 2-3 tyg. po posadzeniu rozsady

II. 6 tyg. po posadzeniu

4.

Burak ćwikłowy (odm. późne, poplonowe)

I. w fazie 3-5 liści (1/3 dawki)

5.

Marchew (późna), selerkorz.

I. najpóźniej do połowy VII (1/2 dawki)

6.

Por

I. 3-4 tyg. po posadzeniu rozsady

II. najpóźniej do połowy VIII (1/2 dawki)

Główne składniki pokarmowe tj. azot czy potas nie mogą być podane w jednorazowych dużych dawkach. Dzielimy je na 2 lub 3 mniejsze dawki, zasilając rośliny systematycznie podczas wegetacji. Do tego celu nadają się saletra potasowa i wapniowa. Można stosować też większość nawozów wieloskładnikowych.

Technika nawożenia

W żywieniu roślin zaleca się nawożenie posypowe – rzędowe lub punktowe (umieszczenie granul nawozu w pobliżu systemu korzeniowego ok. 5–7 cm od rośliny), po czym miesza się z glebą.

Nawozy stosuje się w dni pochmurne lub deszczowe. W słoneczne i bezdeszczowe dni najlepiej rozpuścić dawkę nawozu w konewce. Rośliny podlewamy ostrożnie, by nie poplamić liści.

Pamiętaj! Nie należy przekraczać zalecanych dawek nawozów, ani stosować wyższego stężenia roztworu nawozu niż polecane przez producenta.

Anna Ewa Michowska, PZD Okręg w Lublinie