Samodzielne kompostowanie selektywnie zebranych bioodpadów to optymalny sposób, by uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie. Bioodpady stanowiące części roślin, powstające na terenie Lublina, stanowią dużą część ogólnej ilości odpadów powstających w gospodarstwach domowych. Prawidłowe ich zagospodarowanie stwarza duże możliwości ich ponownego wykorzystania. Przygotowanie wartościowego kompostu wymaga jedynie odrobiny chęci i spełnienia kilku warunków. Dodatkowo posiadanie przydomowego kompostownika to sposób na zmniejszenie miesięcznej opłaty za odbiór i zagospodarowanie odpadów. W Lublinie jest to 4 zł miesięcznie od osoby.
Co to jest kompostowanie?
Każdy, kto kiedykolwiek miał do czynienia z uprawianiem własnego ogrodu wie, że bioodpady stanowiące części roślin i organiczne mogą być bardzo pomocne przez zamienienie ich na „czarne złoto”, czyli kompost. Regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie Miasta Lublin dopuszcza zagospodarowanie we własnym zakresie bioodpadów stanowiących części roślin z terenu nieruchomości zabudowanych budynkami jednorodzinnymi oraz zabudową zagrodową.
Kompostowanie jest procesem, który zachodzi w przyrodzie wszędzie oraz jest idealnym sposobem na wykorzystanie bioodpadów stanowiących części roślin oraz niektórych odpadów kuchennych. Każda roślina prędzej czy później może stać się materiałem na kompost i jej zagospodarowanie w ten sposób powoduje zawracanie substancji np. potasu, azotu czy fosforu z powrotem do gleby i ponowne ich wykorzystanie przy uprawie nowych roślin.
Dodatkowo przez kompostowanie zdecydowanie zmniejszy się ilość odpadów komunalnych, które zostaną oddane firmie komunalnej, a co za tym idzie zdecydowanie zmniejszy się ilość odpadów kierowanych do składowania. W ciągu roku można przekazać do kompostowania nawet 20-30% bioodpadów stanowiących części roślin pochodzących z gospodarstwa domowego.
Każdy, kto mając swój ogród, założy swój kompostownik, dwa razy się zastanowi przed oddaniem tego typu odpadów.
Co można osiągnąć przez kompostowanie:
- kompost jest tanim i doskonałym nawozem, który możemy przygotować samodzielnie w zaciszu własnej posesji
- doskonale użyźnia glebę, zatrzymuje wilgoć, powoduje że gleba jest pulchna i przewiewna
- kompost można wykorzystać przy uprawie każdego rodzaju roślin
- działanie kompostu w żaden sposób nie może zaszkodzić roślinom ani glebie
- dzięki kompostowaniu znacznie ograniczymy ilość odpadów jakie mogłyby trafić na składowisko, a co za tym idzie czynnie przyczynimy się poprawy stanu środowiska naturalnego
Podstawowe zasady kompostowania:
- kompostownik powinien być posadowiony na naturalnym podłożu, aby żyjące z glebie mikroorganizmy i bakterie mogły swobodnie dostać się do kompostownika
- należy zapewnić dobry dopływ powietrza do kompostownika, czyli postawić go w przewiewnym miejscu
- wkład do kompostownika powinien być ubity, jednak nie za mocno aby dopływ tlenu był prawidłowy
- aby dopływ tlenu był aż do środka pryzmy kompostu można umieścić w środku kompostownika rurkę perforowaną, która wychodzi na zewnątrz
- kompostownik może stać zarówno na słońcu jak i w cieniu, jednak ustawienie kompostownika na słońcu powoduje wysuszanie materiału (trzeba dbać o prawidłową wilgotność)
- trzeba segregować odpady, które chcemy wrzucić do kompostownika, ponieważ nie wszystkie się nadają
- należy jak najlepiej rozdrobnić materiał wrzucany do kompostownika, ponieważ to przyśpiesza zachodzące procesy
- należy dbać o prawidłowe nawilgotnienie kompostu. Jeżeli jest za bardzo wilgotny możemy dodać warstwę pochłaniającą wilgoć, np. tekturę czy zgnieciony w kulki papier. Kompost powinien być wilgotny a nie mokry. Jeżeli weźmie się garść kompostu i ściśnie, to nie powinna wylecieć z niego woda
- po dodaniu kolejnej warstwy odpadów należy zamknąć pokrywę kompostownika lub przykryć go, aby nie tracić wilgotności ani ciepła
- dobrze jest od czasu do czasu wymieszać kompost, aby przyśpieszyć proces oraz zwiększyć dopływ tlenu do poszczególnych warstw (proces tlenowy, w przeciwieństwie do beztlenowego przebiega bez nieprzyjemnego zapachu)
Gotowy kompost powinien mieć kolor czarny lub mocno ciemnobrązowy, zapach świeżej ziemi, powinien być pulchny i mieć temperaturę otoczenia. Jeżeli kolor jest jaśniejszy lub temperatura pryzmy jest wyższa niż otoczenia, oznacza to, że procesy wewnątrz jeszcze się nie zakończyły i trzeba jeszcze trochę poczekać.
Okres oczekiwania na gotowy kompost wynosi przeważnie 6 miesięcy, czyli jeżeli kompostownik założymy na wiosnę, to jesienią będziemy mieli gotową pierwszą partię kompostu. Jednak czas oczekiwania na gotowy kompost może być dłuższy, w zależności od dynamiki procesów zachodzących przy kompostowaniu.
Droga odpadu - Bioodpady stanowiące części roślin
Etap 1 - koszenie trawy, przycinanie gałęzi
Etap 2 - powstanie bioodpadu stanowiącego części roślin
Etap 3 - PRAWIDŁOWA SEGREGACJA ODPADU - POJEMNIK LUB WOREK NA BIOODPADY STANOWIĄCE CZĘŚCI ROŚLIN
Etap 4 - odbiór pojemnika przez firmę odbierającą odpady
Etap 5 - transport do RIPOK - mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadów
Etap 6 - przygotowanie surowca do kompostowania – rozrywanie worków z bioodpadami stanowiącymi części roślin
Etap 7 - kompostowanie trwa około 18 tygodni, odbywa się w pryzmach
Etap 8 - otrzymujemy gotowy nawóz, który wykorzystywany jest do rekultywacji terenów zniszczonych, zieleni miejskiej, lasów, parków.
źródło: lublin.eu